Wat is de beste manier om je presentatie in te studeren?

Geplaatst op 10 November 2016 door Ianka Fleerackers

Geef je al eens een presentatie of een speech voor een groot publiek? Wat is dan het lastigste? De eigenlijke speech of de voorbereiding waarbij je, je tekst moet blokken? Voor mij is het in alle geval dat laatste. Hoe ik dat oplos? Dat lees je hieronder.

Mijn presentatie instuderen of joggen?

Ik stond vanochtend op met een dilemma: mijn teksten voor een presentatie instuderen of gaan joggen. In beiden had ik geen zin maar beiden waren wel even belangrijk en dus besloot ik ze gewoon tegelijkertijd te doen. Een paar minuten later liep ik met Evy Gruyaert in mijn oren (Die Start to Run app doet het nog steeds) door de gietende regen. Over volharding gesproken. In een van mijn handen hield ik mijn spiekbriefje met mijn presentatie vast. Wie mij in die gietende regen tegenkwam zou een in zichzelf pratende joggende vrouw gehoord hebben denkende dat die aan het bellen was.

Tekst blokken? Boring!

Teksten instuderen om ze uiteindelijk vlot en volgens een bepaalde structuur, intonatie en intentie uit te spreken is een taak die ik omwille van mijn beroep als actrice naar mijn gevoel al 100 jaar uitvoer en ik heb het nooit echt plezant gevonden. Het is saai om altijd weer diezelfde woorden en zinnen op te zeggen tot je weet wat de volgorde en de betekenissen ervan zijn. Er zitten teksten bij waarin ik alles letterlijk woord voor woord moet kunnen opzeggen daarbij rekening houdend dat mijn medespeler ook zinnen erdoor weeft waarop ik moet kunnen reageren. Je studeert dus voor twee.

Tijd voor variatie

Omdat ik het zo saai vind ben ik al vroeg op zoek gegaan naar manieren om het spannender te maken en er variatie in te brengen. Zo kan je me wel eens betrappen op het uitspreken van teksten in totaal andere situaties en met andere mensen in mijn omgeving. Als ze reageren op wat ik zeg weet ik dat mijn intonatie alvast niet artificieel is.

Lopen en instuderen tegelijkertijd: alleen maar voordelen

Maar de interessantste manier is om het instuderen van je teksten te combineren met een fysieke activiteit die vreemd is aan de inhoud en context van de tekst. Dat vraagt om een dubbele concentratie: het uitvoeren van de activiteit èn het uitspreken.

Bovendien ga je door de fysieke activiteit ook intenser ademhalen waardoor ook het uitspreken van je zinnen bemoeilijkt kan worden. Daarom is teksten inoefenen tijdens het lopen een interessante combinatie. Door dit te doen zal je beter gewapend zijn tegen onverwachte situaties tijdens het spreken die je kunnen doen panikeren. Op zo'n moment zal je ademhaling zich ook anders gedragen maar door je looptraining ben je dit gewend en geraak je er makkelijker doorheen.

Begin dit jaar kreeg ik zelf een aanval van hyperventilatie tijdens een voorstelling. Het is zeker dankzij deze trainingen dat ik de techniek kon opbrengen om met een geforceerde ademhaling toch door te kunnen werken.

Workshop public speaking in de Minardschouwburg

Je weet nu hoe je best je presentatie instudeert. Maar kan je ze ook goed brengen? Op 22/11 organiseer ik samen met Groeiatelier een workshop public speaking in de Gentse Minardschouwburg. Samen met mij en 9 andere ondernemers oefen je je speech op het podium van de Minard. Een unieke ervaring op een unieke locatie. Voor meer info: http://www.groeiatelier.be/evenementen/publicspeaking/

Ondernemen, Tips & Tricks