Ondernemers in de kijker: Maybritt Devriese & Ruslan Podgaetskiy van Davai

Geplaatst op 19 February 2019 door Michael Boschmans

Kunnen jullie me kort iets vertellen over jullie bedrijf?

Davai maakt plantaardige dumplings voor iedereen die vlees een dagje aan de kant wil schuiven. De vegetarische worsten, burgers of schnitzels moeten er ook zijn maar het mag eens wat spannender dan dat.

Daarom hebben wij sinds een dik jaar Davai Delicious Dumplings opgericht. We ontmoetten elkaar via onze studierichting en zijn vrij snel beginnen te ondernemen. In het begin zag Davai er trouwens volledig anders uit dan nu. Mettertijd hebben wij ontdekt wat wij willen waar Davai voor staat: een ecologisch merk dat toont dat plantaardig eten ook pit kan hebben.

"De vegetarische worsten, burgers of schnitzels moeten er ook zijn maar het mag wel eens wat spannender dan dat."

Momenteel zijn we bezig met een crowdfunding om de stap naar retail te kunnen zetten met onze twee dumplings, Spicy en Cheesy. We willen graag de biologische retail veroveren en wie weet wat er daarna volgt. Ondertussen genieten we nog steeds van leuke events, caterings en beurzen om de dumpling love te verspreiden.

Davai Dumplings

Waarom doen jullie wat jullie doen?

We vinden het belangrijk dat mensen een stem kunnen uitbrengen via hun eten en er zich eerst en vooral van bewust zijn! Iedereen doet het elke dag en geniet van elke hap maar toch zien we eten als iets met weinig impact. Integendeel! Onze natuur en wereld beschermen kan je doen door te kiezen voor plantaardige voeding. Elk klein beetje maakt een verschil. Ook wie slechts 1 keer per week plantaardig eet, maakt dus wel degelijk een verschil. Wij willen vooral ook aantonen dat plantaardige voeding superlekker (en zelfs een beetje vettig) kan zijn en dat af en toe experimenteren in de keuken zeker geen kwaad kan.

"Iedereen eet elke dag en geniet van elke hap, maar toch zien we eten als iets met weinig impact."

Wat is voor jullie de grootste uitdaging als ondernemers? Hoe ervaren jullie de voor- en nadelen?

Aangezien we allebei nog zo jong zijn was het best wel een grote stap om te beginnen ondernemen, maar dat is het volgens ons wel altijd. Het feit dat je op jezelf werkt en een eigen concept kan uitwerken geeft je de kans je eigen creativiteit en doelen te laten weerspiegelen in Davai. Dat maakt het dan ook zo spannend. Alles aan Davai is heel persoonlijk, de ups en downs van Davai zijn ook die van ons. En dat is zowel een voor- als een nadeel natuurlijk.

"Alles aan Davai is heel persoonlijk. De ups en downs van Davai zijn ook die van ons." - Maybritt Devriese

Wat we sinds kort ook merken is dat de work-life balance een grote uitdaging is. Er is altijd werk en we kunnen altijd iets te doen om te verbeteren. Een pauze nemen en even tijd nemen voor jezelf is dus niet zo evident. Daar worstelen we nog dagelijks mee. Maar dat neemt niet weg hoeveel deugd het kan doen om Davai te zien slagen. Als mensen enthousiast zijn, de dumplings proeven en tonen dat ze in ons geloven, dan geeft ons dat zoveel energie. Ondernemen is een rollercoaster. Zeer cliché maar o zo waar.

Davai catering

Wat is de grootste fout die jullie al gemaakt hebben als ondernemers? En wat hebben jullie eruit geleerd?

In het begin waren we ervan overtuigd dat we alles zelf moesten doen. Van marketing en design tot logistiek. En hoewel dit in het begin het geval kan zijn moet je altijd zoeken naar mensen die je kunnen helpen. Je staat er nooit alleen voor en dat merk je na een tijdje wel. Feedback van klanten, een extra mening of expertise uit een onverwachte hoek kan zoveel veranderen. Natuurlijk werkt dit in twee richtingen en moet je zelf ook je deeltje doen.

Als jullie 1 tip zouden moeten geven aan andere ondernemers, welke zou dat zijn?

Netwerk. Nog zo’n cliché maar opnieuw o zo waar. Luister voor en bij je opstart ook goed naar wat mensen (vrienden, familie, …) denken over jouw idee. Sta altijd open voor nieuwe contacten en haal daar energie uit. En denk eraan dat je alleen niet kan groeien. Dat is toch wel onze belangrijkste les geweest. Voor de rest, geniet van elk moment en onthoud dat zelfs in de tegenslagen het waarschijnlijk allemaal wel in orde komt.

Ondernemer in de kijker, Opstarten