Ondernemer in de kijker: Valérie Maenhout van Val Pottery

Geplaatst op 27 June 2018 door Michael Boschmans

Kan je me kort iets vertellen over je bedrijf?

Met Val Pottery wil ik mensen verrassen met 100% handgemaakte keramiek naar eigen smaak. Mensen die interieur, gezelligheid, food én voornamelijk handwerk apprecieren kunnen zeker bij Val Pottery terecht. Elk stuk wordt met de grootste zorg handgemaakt. Goesting, eenvoud en nonchalance zijn drie waarden die zowel mijn stukken als mezelf typeren. Elk stuk is uniek.

Wanneer is Val Pottery opgericht en met wie?

Val Pottery werd officieel opgericht in januari 2017. Gepassioneerd door decoratie, interieur en vooral keramiek, ging ik een half jaar voordien aan de slag bij een sympathieke pottenbakster uit de streek. Ze leerde me letterlijk de kneepjes van het vak. Ik ben haar hiervoor dan ook nog altijd heel dankbaar. Ik voelde dat ik snel progressie maakte en na een 10-tal lessen ging ik zelf aan de slag. Het begon bij cadeautjes voor vrienden en familie, waarna de leuke kleuren en vormen ook bleken aan te slaan bij anderen.

"Het begon bij cadeautjes voor vrienden en familie, waarna de leuke kleuren en vormen ook bleken aan te slaan bij anderen."

Het huidige team bestaat eigenlijk enkel en alleen uit mezelf. Sinds heel recent ben ik wel nauw beginnen samen te werken met een Portugees en zijn team. Na lange tijd samenwerken, oefenen, stalen uitwisselen en Skypen zijn we er eindelijk van overtuigd dat een samenwerking voor beide partijen iets betekent. Deze samenwerking was een must als ik wil groeien met Val Pottery. Antonio en zijn kompanen zijn echte artiesten. Elk stuk is ook puur handwerk! Dat is wat ik zeker wou!

Valérie en haar Portugese team

Wat zijn jouw doelstellingen en uitdagingen voor de toekomst?

Er staan me nog enorm veel uitdagingen te wachten:

  • mijn naambekendheid vergroten
  • een vlotte samenwerking met het Portugese team uitbouwen
  • mijn B2B-verhaal verder uitbreiden zonder dat we te commercieel worden (20 winkels in België, 3 in het buitenland)
  • een eigen pop-up openen
  • het horeca-kanaal uitbouwen

En dan is er nog mijn ultieme droom: mijn eigen atelier in Portugal openen en mensen tewerkstellen die minder kansen hebben in het leven.

Waarom doe je wat je doet?

Val Pottery is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik doe dit in de eerste plaats omdat ik het graag doe. Van kleinsaf aan ben ik al gepassioneerd door serviezen. Als ik mijn hobby met mijn ondernemerslust kan combineren, what else do you want? Dit is de perfect match, als je het mij vraagt. Alles wat ik voor Val Pottery doe of onderneem, voelt niet als werken aan. Eerder als een passie. Naast dit bijberoep ben ik ook aan de slag bij Camp’s (pickles en mosterd) in Oudenaarde als sales. Verkopen zit in mijn bloed.

"Alles wat ik voor Val Pottery doe of onderneem, voelt niet als werken aan. Eerder als een passie."

Wat is voor jou de grootste uitdaging als ondernemer? Hoe ervaar je de voor- en nadelen?

Er zijn enorm veel voordelen aan ondernemen: je leert snel enorm veel bij, legt veel sociale contacten en er gaan altijd nieuwe deuren voor je open. Ik word blij als ik kan pottenbakken en feedback van tevreden klanten krijg. En ik word al helemaal gelukkig als ik zie hoe andere mensen positieve verhalen over Val Pottery delen.

Daar staat tegenover dat er af en toe wel wat stress komt bij kijken en dat ik regelmatig tijd tekortkom (aangezien ik dit in bijberoep doe). 

Valérie Maenhout - Val Pottery

Wat is de grootste fout die je al gemaakt hebt als ondernemer? En wat heb je eruit geleerd?

De grootste fout is die ik al gemaakt heb was om te zeggen tegen mensen dat de keramiek klaar zou zijn in een te korte tijd. Omdat ik het zo graag wou proberen, maar toch wist dat dit niet zou lukken. Sindsdien reken ik genoeg tijd voor het pottenbakken, drogen, glazuren en leveren. Ik lever liever iets mooi af bij mensen dan iets dat snel snel gemaakt wordt.

Als je 1 tip zou moeten geven aan andere ondernemers, welke zou dat dan zijn?

Als je een bepaald idee in je gedachten hebt, gewoon doen! Discreet blijven over plannen en pas glorie kraaien wanneer het zover is en je er echt staat!

Val Pottery

Ondernemer in de kijker, Ondernemen, Opstarten