Ondernemer in de kijker: Matthias Browaeys van WinWinner

Geplaatst op 17 April 2018 door Michael Boschmans

Kan je me kort iets vertellen over je bedrijf?

Tijdens mijn studies heb ik WinWinner opgericht. Een platform dat ondernemers met een financieringsnood helpt bij het aanspreken van investeerders via fiscaal interessante maatregelen. In het begin hielden we ons enkel bezig met de winwinlening maar later kwam daar ook de tax shelter voor starters bij. De vraag van ondernemers en investeerders nam al snel toe waardoor ik met Aelbrecht Van Damme WinWinner tot een echte onderneming uitgebouwd heb. We zijn officieel van start gegaan eind 2016. Ons doel: startende en groeiende ondernemers begeleiden in hun zoektocht naar financiering. Daarbij bekijken we de hele financieringsmix die ondernemers kunnen opstellen om genoeg financiering op te halen om verder te groeien.

Binnenkort wordt ons platform trouwens sterk uitgebreid. We gaan ervoor zorgen dat groeiende ondernemers hun financieringsdossier digitaal kunnen opmaken. Daarnaast zal er ook aan de investeerderskant veel veranderen. Zij zullen binnenkort hun portefeuille aan investeringen kunnen bijhouden en aanvullende services verkrijgen. Onze doelstelling is om slapend spaargeld naar groeiende ondernemers te krijgen op een duidelijke en interessante manier voor zowel investeerder als ondernemer.

Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Waarom doe je wat je doet?

Aelbrecht en ik zijn gepassioneerd door groeiende ondernemers die een financieringscampagne willen uitbouwen tot een succes. Zo hebben we het afgelopen jaar de kaap van 3 miljoen aan investeringen via het platform bereikt. We zijn ontzettend blij dat de boodschap van investeren in onze eigen economie aankomt. Daarom willen we doorgaan met dit verhaal: om nog meer partijen te helpen.

"Afgelopen jaar bereikten we de kaap van 3 miljoen EUR aan investeringen via WinWinner."

Wat is voor jou de grootste uitdaging als ondernemer? Hoe ervaar je de voor- en nadelen?

Ik vind het persoonlijk zeer interessant om via onze eigen startende onderneming andere startende ondernemingen te helpen. We botsen allemaal op dezelfde “problemen”. Door elkaar verder te helpen creëren we een nieuwe wave van bloeiende ondernemingen hier in Vlaanderen.

Het nadeel in onze sector is dat de regelgeving vaak te onduidelijk is. Mocht het wettelijk kader rond financiering makkelijk toepasbaar zijn, dan zou dit ons zeker vooruit helpen. Ik heb wel vernomen dat men hier werk van gaat maken. Onze uitdaging is om een duidelijk ecosysteem rond alternatieve financiering te bouwen in België. We moeten met crowdfundingplatformen, overheidsinstanties en banken samenwerken om co-financiering te realiseren voor alle groeiende ondernemers.

Ik word dan weer ontzettend blij van een onderneming die na een duidelijke strategiebepaling effectief een geslaagde campagne haalt op ons platform. Deze ondernemers zijn zo dankbaar en zijn mijn grootste motivator om verder te gaan met WinWinner.

Wat is de grootste fout die je al gemaakt hebt als ondernemer? En wat heb je daaruit geleerd?

Ik ben zelf nog een vrij jonge ondernemer (24 jaar) en in het begin kon ik nooit mijn focus leggen op één project. Daarom heb ik in het begin van mijn carrière verschillende ondernemingen willen opstarten. Hier zat wel potentieel in maar nooit zoveel als bij WinWinner. Hierdoor kon ik mij niet ten volle inzetten voor één verhaal waardoor dit een negatieve impact had op de andere ondernemingen. Ik heb dan ook op mijn 22ste mijn eerste onderneming laten stopzetten. Een vreemde wending maar ik weet nu wel dat focus superbelangrijk is als je een startup wil laten slagen.

"Focus is superbelangrijk als je een startup wil laten slagen"

Als je 1 tip zou geven aan andere ondernemers, welke zou dat zijn?

Test vooraleer je investeert. Ik zie zoveel ondernemers die eerst iets fantastisch bouwen maar nooit echt de nood bij hun doelpubliek onderzocht hebben. Het is nutteloos om al veel te investeren zonder dat je weet of jouw doelgroep hier effectief zit op te wachten. Test dus eerst vooraleer je investeert.

De start-up CEO

Ondernemer in de kijker, Ondernemen, Tips & Tricks, Finance & funding, Opinie, Opstarten, Groeien