Lagere sociale bijdragen voor starters dankzij starterskorting

Geplaatst op 18 April 2018 door Michael Boschmans

Startende ondernemingen hebben het soms wel eens moeilijk om hun sociale bijdragen te betalen. Met de starterskorting, een onderdeel van het Zomerakkoord, wil de regering onze starters vanaf 1 april 2018 extra financiële ademruimte geven.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

De volgende 'primostarters' komen hiervoor in aanmerking:

  • Startende zelfstandigen in hoofdberoep
  • Zelfstandigen in bijberoep en student-ondernemers die naar hoofdberoep omschakelen

Dat je al eens eerder zelfstandige in hoofdberoep bent geweest, wil niet noodzakelijk zeggen dat je geen aanspraak kan maken op de korting, maar dan moet je zelfstandige activiteit wel al minstens vijf jaar geleden stopgezet zijn.

Hoeveel korting krijgen starters?

Als zelfstandige in hoofdberoep betaal je normaal een voorlopige minimumbijdrage van 715,64 EUR per kwartaal. Behoor je tot een van de bovenstaande categorieën? Dan kan je vragen om tijdens de eerste vier kwartalen van je aansluiting een lagere voorlopige bijdrage te betalen. Maar hoeveel bedraagt die korting dan precies? Dat hangt natuurlijk af van je netto belastbaar jaarinkomen als zelfstandige:

  • Jaarinkomen lager dan 6.997,55 EUR: 369,56 EUR sociale bijdragen per kwartaal
  • Jaarinkomen tussen 6.997,55 EUR en 9.033,67 EUR: 477,10 EUR sociale bijdragen per kwartaal
  • Jaarinkomen hoger dan 9.033,67 EUR: 715,64 EUR per kwartaal

De definitieve afrekening van je sociale bijdragen, berekend op je effectieve jaarinkomen, ontvang je trouwens doorgaans 2 jaar later.

Hoe krijg je deze korting?

Je sociale bijdragen worden berekend op basis van je jaarinkomen, dus je krijgt de korting sowieso automatisch. Maar je wil natuurlijk vooral in het begin, bij het betalen van de allereerste kwartaalbijdragen, genieten van deze korting. Je vraagt deze korting dan ook best aan (met een korte motivatie) bij je sociaal secretariaat. Als zij je aanvraag goedkeuren, dan passen ze de korting meteen toe.

Tips & Tricks, Finance & funding, Nieuws, Opstarten