Investering in groeibedrijven voor 25% fiscaal aftrekbaar

Geplaatst op 8 November 2017 door Michael Boschmans

Bedrijven hebben het in België vaak moeilijk om door te groeien. Onvoldoende kapitaal is daarbij een vaak aangehaalde reden. Daarom zal wie vanaf januari 2018 investeert in groeibedrijven, 25% van die investering kunnen aftrekken van zijn belastingen. De bedoeling? Meer groeibedrijven en bijgevolg meer jobs creëren. Maar hoe werkt het?

Wat is een groeibedrijf?

Een groeibedrijf wordt door de overheid gedefinieerd als een kmo die tussen de vijf en tien jaar oud is en minstens 10 werknemers in dienst heeft (inclusief de zaakvoerder). De omzet of het aantal werknemers van de organisatie moet bovendien in de twee jaar voor de investering met 10% zijn gestegen.

Zuurstof om te groeien

De maatregelen voor starters hebben de afgelopen jaren duidelijk hun vruchten afgeworpen. Met deze nieuwe maatregel uit het Zomerakkoord wil Minister van Financiën Johan Van Overtveldt ondernemingen meer zuurstof geven om te groeien en meer jobs te creëren.

“Er zijn in ons land veel startende ondernemingen, maar te weinig groeiers” – Denis Ducarme

Hoeveel budget mag er geïnvesteerd of opgehaald worden?

Het belastingvoordeel voor investeringen in startende (via de taxshelter) en groeiende ondernemingen geldt tot een drempel van 100.000 EUR. Wie dus tot 100.000 EUR investeert in een groeibedrijf, kan die investering voor 25% aftrekken van zijn belastingen. Investeringen boven dit bedrag kunnen niet afgetrokken worden van de belastingen.

Een onderneming kan via de taxshelter bovendien max. 500.000 EUR ophalen. Wie als starter dus bv. 250.000 EUR ophaalde, kan nu nog maximaal 250.000 EUR ophalen als groeier.

 

Bron: De Tijd

Nieuws, Ondernemen, Finance & funding