De winwinlening: iedereen wint, maar hoe werkt het?

Geplaatst op 7 December 2016 door Matthias Browaeys

Met de winwinlening creëerde de overheid een instrument waarbij een particulier rechtstreeks een onderneming kan financieren, zonder de tussenkomst van een bank. Met meer dan 260 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een goed initiatief om de Belgische economie te stimuleren. De winwinlening wint dan ook stevig aan populariteit. Maar hoe werkt het precies?

Iedereen wint met de winwinlening

Zowel de ondernemer als de investeerder zijn gebaat met de winwinlening. De ondernemer vindt financiering tegen een lage financieringskost, en de investeerder geniet - zeker in het huidige renteklimaat – een aantrekkelijk rendement, via een rentevoet (max. 2,25%, onderheving aan roerende voorheffing van 27%) gecombineerd met een fiscaal voordeel. Elk jaar kan de investeerder immers 2,5% van het openstaande schuldsaldo inbrengen in zijn belastingaangifte. Samen met de rentevoet komt dit neer op een totaal bruto rendement van 4,75% op jaarbasis, of 4,14% na afhouding van roerende voorheffing op de interestbetaling.

Wat als het mis gaat?

De winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van 8 jaar. Dit betekent dat je als schuldeiser niet vooraan in de rij staat wanneer het bij een eventueel faillissement komt tot een vereffening van de schulden van de schuldeisers. De beschikbare middelen zullen in eerste instantie gebruikt worden om de banken en leveranciers terug te betalen. Om dit risico te verzachten, biedt de overheid in dat geval alvast een belastingvermindering ter waarde van 30% van het openstaande schuldsaldo aan. Voor het resterende schuldsaldo, blijf je je natuurlijk richten tot de onderneming in kwestie.

De beste manier om risico's te vermijden, is natuurlijk weten in welke onderneming je nu precies investeert. Screen de onderneming dus goed, of laat je hierbij bijstaan door een expert. Ondernemingen die een plaatsje krijgen op het WinWinner platform, hebben bijvoorbeeld alvast een screening ondergaan door onder andere Senior Consultants Vlaanderen.

Hoe werkt de winwinlening?

Stel: Onderneming ABC is op zoek naar 25.000 euro om hun groei te financieren en komt via bijvoorbeeld WinWinner in contact met investeerder Jan, die 5.000 euro wil investeren in een beloftevolle onderneming.

De details van de winwinlening worden samen uitgewerkt: het geleende bedrag, de terugbetalingsvorm (een constante, degressieve, progressieve of eenmalige aflossing) en de rentevoet. Investeerder Jan twijfelt tussen een eenmalige schuldaflossing en constante afbetaling. Bij een constante afbetaling ziet hij zijn initiële investering sneller terugvloeien, maar boet hij in aan rendement, aangezien zowel de interest als het belastingvoordeel berekend worden op basis van de openstaande schuld.

Onderneming ABC en investeerder Jan voelen zich uiteindelijk het best bij een eenmalige schuldaflossing op eindvervaldag, en jaarlijkse interestuitbetalingen aan een rentevoet van 2,25%. Jan ontvangt dus jaarlijks netto 82 euro aan rente (na afhouding van de roerende voorheffing), en recupereert jaarlijks 125 euro (2,5% op het openstaande kapitaal van 5.000 euro) via zijn belastingaangifte. Op de eindvervaldag ontvangt Jan voor de laatste keer een interestuitbetaling, alsook de volledige terugbetaling van het kapitaal.

Voorbeeld winwinlening

Wat met de tax shelter voor startende ondernemingen?

Naast de winwinlening is ook het nieuwe initiatief van de overheid om ondernemerschap te promoten enorm populair: de tax shelter voor startende ondernemingen. Hoe die tax shelter precies werkt leggen we je graag uit in een andere blogpost. Maar kan je de tax shelter en winwinlening ook combineren? Zeer zeker! Hoe je dat doet lees je binnenkort op onze blog.

Op zoek naar de juiste onderneming om in te investeren? Check www.winwinner.be.

Finance & funding, Ondernemen, Opstarten, Groeien