De kmo-portefeuille 2.0: wat verandert er voor jou?

Geplaatst op 24 Mei 2016 door Michael Boschmans

Met jaarlijks meer dan 40.000 deelnemende ondernemingen en bijna 100.000 gesubsidieerde projecten is de kmo-portefeuille de ideale manier om je onderneming op een goedkopere manier naar een hoger niveau te tillen. Met de vereenvoudigde versie van de kmo-portefeuille wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen bovendien nog meer bijdragen aan de creatie van een gunstig ondernemersklimaat in Vlaanderen. Welke aanpassingen er zijn doorgevoerd en welke voordelen die voor jou opleveren? Dat lees je hier.

Veranderingen kmo-portefeuille

Op 1 april 2016 maakte de vereenvoudigde kmo-portefeuille zijn intrede. Concreet zijn de volgende drie verbeteringen doorgevoerd:

  • Een kmo kan nu één enkel vast en gesubsidieerd bedrag inzetten voor opleiding en/of advies. Dat bedrag hangt af van de grootte van de onderneming. Zo wordt voor kleine ondernemingen (< 50 full-time werknemers) maximaal 40% van de opleidingen/adviesmomenten gesubsidieerd, terwijl middelgrote ondernemingen (< 250 full-time werknemers) maximaal 30% kunnen gesubsidieerd zien. Het plafond voor kleine ondernemingen ligt op 10.000 euro subsidie per jaar, voor de middelgrote is dat jaarlijks 15.000 euro.
  • Daar waar de vorige kmo-portefeuille uit verschillende categorieën bestond, blijven er nu nog maar twee over: opleiding en advies.
  • Het wordt ook eenvoudiger om een subsidie aan te vragen. Zo zal er niet langer een dossierbehandeling gebeuren, maar kan je voortaan op de vernieuwde website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (www.kmoportefeuille.be) terecht voor je subsidieaanvraag. Via deze website kan je jouw onderneming gemakkelijk registreren, later een subsidie aanvragen en uiteindelijk een bedrag storten in je elektronische kmo-portefeuille. De Vlaamse overheid vult dat bedrag dan verder aan met subsidies, waarmee je de dienstverlener kan betalen voor de geleverde diensten.

Waarvoor kan je de kmo-portefeuille zoal gebruiken?

  • Opleidingen: Binnen elk bedrijf is er ruimte voor verbetering. Net daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen bedrijven stimuleren om zich verder te ontwikkelen door opleidingen, seminaries en workshops te volgen bij zorgvuldig geselecteerde dienstverleners.
  • Advies: We kunnen jammer genoeg nog steeds niet in alles gespecialiseerd zijn. Om te kunnen groeien zal je dus af en toe de hulp moeten inroepen van een externe expert. Dankzij de kmo-portefeuille wordt de hulp van enkele van die experts gesubsidieerd.

Groeiatelier en kmo-portefeuille

Goed nieuws voor alle deelnemers aan de evenementen van Groeiatelier: vanaf juni 2016 komen ook de seminaries en workshops van Groeiatelier in aanmerking om door de kmo-portefeuille gesubsidieerd te worden. Zo kan je als Vlaamse kmo tot maar liefst 40% van je inschrijvingsgeld voor onze seminaries recupereren door gebruik te maken van de subsidies van de kmo-portefeuille. Hoe je dat doet? Dat lees je op deze pagina.

Ondernemen, Finance & funding, Groeiatelier