4 tips om een topspreker te worden

Geplaatst op 8 November 2017 door Ianka Fleerackers

Stel je het volgende voor: je staat op een groot podium en moet het komende uur de groep van 50 ondernemers die voor jou zitten toespreken en entertainen. Begint het angstzweet al uit te breken? Geen paniek: je bent zeker niet de enige die hierover stresst en er bestaan ook handige tips om je hierbij te helpen. In deze blog bezorg ik je alvast mijn 4 favoriete tips.

1. Voel je verbonden met je onderwerp

Praat enkel over de zaken waardoor je zelf gepassioneerd bent, waar je hart van gaat zingen. De mensen zien, voelen en horen dat meteen.

2. Denk aan je geliefde(n)

Kijk niet naar het publiek als naar een groep, maar als 100 maal de persoon tegen wie je het liefst spreekt.

3. Daag jezelf fysiek uit

Een goede truc om de zenuwen de baas te blijven: je presentatie instuderen terwijl je jezelf fysiek uitdaagt. Wanneer je erin slaagt om tijdens het joggen ook nog eens je presentatie vlotjes te herhalen, train je je hersenen om twee totaal verschillende dingen tegelijk te doen.

Maar het voornaamste: wanneer je zenuwachtig bent op het grote moment, zal dat kloppende hart je minder parten spelen, omdat je het al gewend bent om zelfs dan te spreken. Meer tips om je presentatie in te studeren kan je hier lezen.

4. Ga na of de vorm en inhoud van je verhaal echt overkomen

Breng je presentatie eens voor een groep vrienden, vraag de helft om enkel te luisteren met de ogen dicht en de andere helft om enkel te kijken met de oren dicht. Hoe komt je verhaal bij hen over? Geloven ze je? Waaruit blijkt dat? Wat kan eventueel beter?

Wil je werken aan je public speaking skills?

Wil je zelf werken aan je public speaking skills? Goed nieuws: op 8 december organiseren we samen met Ianka Fleerackers een Public Speaking workshop. Nog beter nieuws: de workshop gaat door op het podium van de bekende Gentse Minardschouwburg. Een unieke ervaring op een unieke locatie. We hebben nog max. 3 beschikbare plekken, dus wees er snel bij!

Public Speaking workshop

Tips & Tricks, Sales, Management & leiderschap